Sari la conținut

Ce pozitii de dormit să folosiți dupa operatia de hernie de disc?

Ce pozitii de dormit să folosiți dupa operatia de hernie de disc? Hernia de disc este o boală foarte periculoasă și neplăcută, care este diagnosticată anual în țara noastră de peste jumătate de milion de oameni. Somnul adecvat cu o hernie intervertebrală va ajuta la ameliorarea simptomelor durerii.

Ce pozitii de dormit să folosiți dupa operatia de hernie de disc?

Ce pozitii de dormit să folosiți dupa operatia de hernie de discInițial, trebuie să alegeți poziția optimă a corpului în timpul somnului:

  1. Dormi pe o parte. În cele mai multe cazuri, poziția laterală în timpul somnului este optimă. În plus, puteți utiliza o pernă de-a lungul corpului, care va crea un sprijin suplimentar și va ajuta la ameliorarea coloanei vertebrale.
  2. Dormitul pe burtă este una dintre cele mai nefericite poziții de somn și nu este recomandată nici măcar persoanelor sănătoase. În această poziție, curbura fiziologică a coloanei vertebrale este îndreptată, ceea ce crește sarcina asupra mușchilor spatelui. Cu un diagnostic de hernie intervertebrală, dormitul pe burtă este categoric contraindicat.
  3. Dormi pe spate. În unele cazuri, dormitul pe spate în prezența bolilor sistemului musculo-scheletic este o opțiune adecvată. Această poziție va ajuta la descărcarea coloanei vertebrale inferioare. De asemenea, este recomandat să puneți o pernă mică sub genunchi.
  4. Încearcă mai multe poziții în timp ce dormi. Alegând cea mai confortabilă poziție, trebuie să încercați diferite opțiuni. Alegeți-l pe cel în care aveți dureri minime.

Cum să te ridici din pat după o intervenție chirurgicală la coloană?

Când stați în picioare, țineți coloana dreaptă aplecându-vă în față la șolduri. Când conduceți sau conduceți o mașină, puneți o pernă specială ortopedică pentru mașină. Flexie și îndoire – Furnizorul dumneavoastră de asistență medicală vă poate sfătui să nu vă aplecați timp de câteva săptămâni după operația la coloana vertebrală.

Cum să stai corect după o intervenție chirurgicală la coloană?

Recomandări: Nu stați 3-6 săptămâni după operație (în funcție de gravitatea operației). Nu faceți mișcări ascuțite și profunde în coloana vertebrală, aplecarea înainte, în lateral, mișcări de răsucire în coloana lombară timp de 1-2 luni după operație.

Cât timp poți merge după operația de hernie de disc?

Stând timp de 3-6 săptămâni după operație (durata interdicției depinde de complexitatea cazului). Plimbați-vă prin cameră în prima zi după operație. De obicei, medicul vă permite să vă mutați timp de 2-3 zile.

De ce doare piciorul după îndepărtarea herniei intervertebrale?

Rezultatul intervenției chirurgicale poate fi durere la picior. Natura sa nesemnificativă se datorează, de regulă, creșterii presiunii intraosoase și/sau iritației receptorilor osos. O astfel de durere nu este acută și de obicei însoțește procesele regenerative.

Cum să te ridici din pat cu o hernie de disc?

Îndoiți un picior la genunchi, întindeți brațul înainte. Apoi se răstoarnă încet pe burtă. Odihnește-ți coatele pe pat și pune-te în patru labe, apoi coboară un picior (care este mai aproape de margine) de pe pat. Acum te poți ridica.

Pozitii de dormit dupa operatia de hernie de disc

O hernie intervertebrală poate apărea în regiunile toracice, cervicale și lombare. Localizarea este determinată de prezența unei sarcini pe o anumită zonă și de mobilitatea acesteia. Operația este o metodă radicală de tratament, dar restabilirea sănătății nu se oprește aici. Urmează etapa de reabilitare, care este decisivă în tratamentul herniei coloanei vertebrale. Această perioadă poate dura o lună sau un an, în funcție de tipul operației efectuate, de caracteristicile organismului și de respectarea de către pacient a tuturor indicațiilor medicului.

Este important de reținut că în caz de durere la nivelul articulațiilor, și anume în momentul operației de îndepărtare a herniei intervertebrale, consultați imediat medicul dumneavoastră!

Recuperarea corectă constă în câteva puncte importante:

Supravegherea cuprinzătoare a specialiștilor de specialitate – un chirurg, un neurolog, un specialist în reabilitare și alții, dacă este necesar.
Un plan de acțiune de recuperare bine conceput, ținând cont de toate caracteristicile pacientului.
Utilizarea măsurilor de prevenire a recăderilor, modificări ale stilului de viață și eliminarea factorilor provocatori.
Pacientul simte ușurare după îndepărtarea herniei, nu mai există durere și puteți reveni treptat la viața normală. Cu toate acestea, dacă recomandările nu sunt pe deplin implementate, situația se poate întoarce și se poate agrava.

Recuperarea poate fi eficientă numai cu organizarea adecvată a perioadei de recuperare și respectarea deplină a instrucțiunilor.

Centrul de reabilitare al clinicii se ocupă de problemele recuperării pacienților după intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea herniei intervertebrale.

Care este durata reabilitării postoperatorii după îndepărtarea unei hernie de disc?

Durata reabilitării postoperatorii după îndepărtarea unei hernie de disc este determinată de mai mulți factori importanți:

  1. Tipul operației efectuate. De exemplu, după o discectomie, sistemul se va recupera timp de cel puțin șase luni.
  2. Daca interventia a fost minim invaziva, perioada de recuperare este mult redusa si poate fi mai mica de o luna. Riscul de complicații cu această abordare este, de asemenea, minim.
  3. Vârsta pacientului, greutatea lui și starea generală de sănătate sunt, de asemenea, factori determinanți pentru timpul de recuperare.

Un rol important joacă și vârsta herniei, timpul în care a apărut și dificultățile cu care a trebuit să se confrunte în tratamentul acesteia.

Reabilitatorii au la dispoziție o serie de tehnici care permit pacienților să se recupereze cât mai repede și fără riscuri.

După ce pacientul este externat acasă, începe adaptarea lui. Acasă, trebuie respectate o serie de reguli pentru ca procesul să meargă mai repede. Pacientul are nevoie de:

Purtați un corset care fixează coloana vertebrală în poziția corectă și protejează împotriva rănilor.
Evitați statul prelungit în picioare sau așezat.
Evitați mișcările bruște, întoarcerile puternice, înclinările, ridicarea obiectelor grele.
Nu se recomanda deplasarea in transport in primele luni dupa operatie. Dacă este necesar, pacientul trebuie să ia o poziție înclinată.
La patru săptămâni după externare, pot începe exercițiile de kinetoterapie.
Orice exercițiu sau sarcină trebuie convenit cu medicul.
Reabilitarea activă poate începe în 2-4 luni.

Cât timp poți merge după operația de hernie de disc?

După operația de îndepărtare a herniei intervertebrale, pacientul nu trebuie să stea în clinică nici măcar o zi. În absența complicațiilor, i se permite să se ridice și să meargă singur în 2-3 ore de la încheierea intervenției chirurgicale, iar descărcarea are loc aproape imediat după aceea.

Ați putea fi interesat să citiți despre: coxartroza si mersul pe jos: beneficiu sau prejudiciu?

Ce nu se poate face după îndepărtarea unei hernii a coloanei vertebrale?

DUPĂ CHIRURGIA LA COLA COLĂ ESTE INTERZIS

În perioada de reabilitare timpurie:

  • sta;
  • plimbare în transport în poziție șezând;
  • ridicați greutăți cu o greutate mai mare de 3-5 kg;
  • faceți mișcări ascuțite, profunde și răsucitoare în coloana vertebrală, incl. aplecarea înainte și în lateral;
  • efectuați orice activitate fizică fără corset;
  • purtați un corset postoperator mai mult de 3 ore pe zi;
  • să faci sport și să mergi cu bicicleta;
  • urmați un curs de masaj și terapie manuală;
  • fumatul și consumul de alcool.

În perioada târzie de reabilitare:

  • stai mult timp intr-o pozitie fortata, stai si stai in picioare;
  • activitate fizică fără încălzirea prealabilă a mușchilor spatelui;
  • călătorii lungi cu mașina;
  • sărituri de la înălțime;
  • ridicați mai mult de 5-8 kg;
  • hipotermia zonei de intervenție chirurgicală;
  • purtați un corset mult timp – mușchii lungi ai spatelui se pot atrofia.

Indiferent de stadiul de recuperare după intervenție chirurgicală, se recomandă descărcarea periodică a coloanei vertebrale în timpul zilei (odihnă întinsă cel puțin 20-30 de minute), monitorizarea greutății, evitarea stresului și hipotermia, precum și o ședere lungă într-un poziție de lucru forțată.