Sari la conținut

Studiu de caz poliartrita reumatoida

Chiar daca genele in sine nu duc la aparitia poliartritei reumatoide, studiile sugereaza ca anumite variante genetice pot creste probabilitatea de aparitie a afectiunii prin cresterea susceptibilitatii organismului la actiunea factoriilor de mediu (precum fumul de tigara)silverspooninc.comi de riscIn ciuda lipsei unei cauze precise a aparitiei poliartritei reumatoide, cercetatorii s-au pus . Cele mai frecvente modalitati clinice de debut sunt: poliartrita intermitenta sau persistenta laun numar limitat de articulatii ce pastreaza caracterul specific ale simetriei; articulatiile cel mai des interesate la debut sunt cele ale mainii sau ale piciorului; – artrita cronica progresiva deformanta, care Tnca de la Tnceput are o evolutie rapida §i grava; – poliartrita acuta, exploziva §i . Despre poliartrita reumatoidă. Poliartrita reumatoidă este cea mai frecventă afecțiune reumatică inflamatorie cronică. Ea se manifestă atât la nivelul articulațiilor sinoviale, unde poate determina distrucții și deformări articulare ireversibile, cât și la nivelul altor organe precum ochi, plămâni, piele sau vase de sânge. 12/12/ · Cel mai frecvent poliartrita reumatoidă prezintă debutul insidios al simptomatologiei (în 70% din cazuri). 10% dintre pacienţi pot avea un debut acut ce interesează atât articulaţiile mici ale mâinilor, dar şi articulaţii mari însoţite de manifestări sistemice (febră, alterarea stării generale), făcând necesar diagnosticul diferenţial cu un proces infecțios.

Studiu de caz poliartrita reumatoida

Inflamatia micii burse care se regaseste intre axis si poliarttrita transvers poate determina subluxatii in articulatia atlanto-axoidiana. Manifestarile neurologice de tip polinevrita sunt urmare a vasa nervorum. Studiu de caz poliartrita reumatoida momentul in care inceteaza procesul inflamator, iar articulatiile nu mai sunt functionale. Am uns o data si durerea a trecut. La fel si cu benzile magnetice, ademenirea oamenilor sa dea bani grei si nimic! Ca dd in cazul afectarii pericardice,pleura este interesa foarte frecvent dar clinic foarte rar. Mai précis ,reumatismul articular acut este contraindicat pentru cura in statiuni. Sarcinile asistentei medicale in pregatirea si asistarea la un examen clinic medical sunt urmatoarele. La toate preparatele,principiul este ca inceputul tratamentului sa se faca cu doze progresive pentru a testa toleranta bolnavului la Studiu de caz poliartrita reumatoida.

Ce este poliartrita reumatoida? Poliartrita reumatoida apare atunci cand tesuturile corpului, cel mai frecvent articulatiile, sunt „atacate” de catre sistemul imunitar. Asadar, este o afectiune reumatica de tip inflamator, alaturi de alte boli, cum ar fi: osteoartrita, spondilita anchilozanta sau sclerodermia sistemica.

Poliartrita reumatoida | silverspooninc.com

Alte ori neuropatia periferica este urmarea compresiunii prin inflamatie sau edem de exemplu:complexia Studiu de caz poliartrita reumatoida median in tunelul carpian datorita tenosinovitelor de vecinatate. Electrozii:-plumb ,aluminiu -cauciucati Nr sedinte: pe serie Durata unei sedinte : min UV ultraviolete Utilizarea terapeutica a energiei radiante luminoase prezinta un interes deosebit in cadrul fizioterapiei. In fazele mai avansate ale bolii, testele de sange pot detecta primele indicii cu privire la prezenta poliartritei reumatoide. Acesta pleaca de la exteroreceptorii din tegument si proprioreceptorii din muschi,tendoane, la nivelul carora iau nastere stimuli de intensitati care pornesc spre sistemul nervos central. Plan de îngrijire în poliartrita Studiu de caz poliartrita reumatoida. Si nici o pastila nu ajuta, numai imi faceau probleme gastrice.

Reumatoiea hehe : extraordinar, sanatate pentru tata. Plimbarile, exercitiile de respiratie sau relaxarea progresiva a muschilor ajuta in acest sens.

Valorile complementului seric sunt normale,uneori usor crescute. Acesta suprima influenta negativa a prednisonului asupra absorbtiei intestinale a calciului si induce hipercalciuria la cote mult inferioare prednisonului. Medica-mentele care se folosesc in prezent in acest scop sunt azatioprina, clorambucilul,ciclofosfamida,methotrexatul,ciclosporina. Experienta ultimilor ani ficseaza cantitatea optima pe zi la mg. Se asigura astfel o ameliorare ce dureaza 1- 3 luni. Cel mai folosit preparat este hidroxiclrochina. Ea nu poate fi rezolvata decat de bolnav, pe baza unei autoobservatii foarte atente. In mare,VSH poate fi corelata cu gradul de activitate al bolii si este un indicator al eficientei tratamentului.

Clasificarea clinico-functionala: Clasa I capacitate nealterata de efectuare a tuturor activitatilor zilnice. Trebuie mentionat faptul ca aspirina scade nivelul seric al indometacinului si napro”enului atunci cand este administrata simultan cu acestea! Obiectivele asistentei kinetologice in procesele inflamatorii articulare, in functie de fazele lor sunt urmatoarele: a In faza acuta se urmaresc: -Reducerea durerii si inflamatiei: imobilizare articulara atela, bandaj gipsat, repaus simplu in postura antalgica ; tractiune usoara in ac; periaj sau masaj cu gheata. In ultimul timp a fost introdus in terapeutica poliartritei reumatoide metotrexatul care se administreaza in doze de mg in una sau doua prize pe zi,o data pe saptamana.

In cazul in care sindromul reumatoid apare in cadrul altor boli ca sarcoidoza,amiloidoza,boli inflamatoare digestive,boli infectioase hepatita epidemica,rubeola,mononucleoza infectioasa ,tumori solide,contextul clinic si probele de laborator specifice usureaza foarte mult diagnosticul. Cele mai folosite sunt aspirina si indometacinul. In aceeasi linie de influentare a aparatului imun se foloseste ca solutie terapeutica administrarea de imunoglobuline i. Manifestarile sistemice sunt de obicei absente ca si dezvoltarea nodulilor subcutani! Sunt interesate in special statiile ganglionare vecine articulatiilor inflamate, ganglionii epitrohlieni si cei axilari fiind cel mai des mariti. Poliartrita reumatoida in stadii avansate de evolutie nu ridica probleme de diagnostic diferential. Elementele purpurie care pot sa apara pe tegumente sunt urmarea unor procese vasculitice ce intereseaza venulele.

Amiloidoza este o complicatie considerata clasica! In afara celor doua medicamente mentionate si folosite in mod frecvent,in tratamentul poliartritei reumatoide sunt utilizate oricare dintre drogurile antiinflamatoare nesteroidiene. Problemele practice sunt destul de dificile, neexistand reguli care sa ghideze rezolvarea lor. Preparatele frecvent folosite sunt prednisonul si prednisolonul! Lipsa radiografica a leziunilor erozive dar cu posibila prezenta a osteoporozei. Eficienta lor este variata de la un bolnav la altul dar niciunul dintre ele nu s- a dovedit pana in prezent a fi superior aspirinei.

In celelalte articulatii se pot inscrie leziuni de intensitati diferite,in functie de timpul de evolutie si de gradul de agresivitate a bolii. Prin contrast rareori apar modificari secundare la bolnavii carora le administreaza un supliment de 5 mg prednisun la AINS cand acesta din urma singur nu corecteaza situatia,in absenta administrarii medicamentelor de linia a doua. In formularea diagnostica a poliartritei reumatoide se impune si stabilirea momentului evolutiv. Acest test este pozitiv de obicei in alte tipuri de suferinte. Cate odata este nevoie de practicarea unei artografii pentru a diferentia o tromboflebita profunda de un chist Baker care diseca muschii gambei. Mielopatia cervicala,cand se produce,este urmarea distructiei prin inflamatie a ligamentului transvers al atlasului su subluxatiei posterioare a axisului cu compresia maduvei spinarii.

Limfoplasmofereza este un procedeu terapeutic eroic in situatiile refractare la terapiile comune si care au un titru mare seric de factor reumatoid. Trebuie avut in vedere si faptul ca bolnavii care prezinta una dintre complicatiile majore ale ulcerului,perforatia,pot fi total asimptomatice. Cele mai frecvente modificari clinice de debut sunt: -poliartrita intermitenta sau persistenta la un numar limitat de articulatii ce pastreaza caracterul specific al simetriei;articulaatiile cele mai des interesate la debut sunt cele ale maini sau cele ale piciorului; -artrita cronica progresiva deformanta ,care inca de la inceput are o evolutie rapida si grava; -poliartrita acuta,exploziva si migratorie,foarte asemanatoare reumatis-mului articular acut Bouillaud; -reumatismul polindromic; -in timpul juvenil ,debutul poate fi pauciarticular si asimetric; -in cazul debutului la varsnic, dupa varsta de 60 ani atingerea asimetrica a unui numar mic de articulatii este mai frecventa.

Acelasi efect clinic se obtine si cu minipulsterapia mg metilprednisolon zilnic,3 zile in cazul unor acutizari ale bolii la pacientii care sunt sub un tratament cu AINS si cu un medicament de linia a doua. Ele se inscriu de obicei la bolnavii care prezinta si manifestari e”traarticulare! Se semnaleaza afectarea intr-o incidenta superioara a articulatiei umarului; -debutul oligoarticular ,dar mai ales cel visceral se intalnesc mai rar. In poliartrita reumatoida, fibroza pulmonara difuza interstitiala si boala obstructiva a cailor respiratorii mai ales suferinta bronsiolitica sunt considerate a avea o incidenta mai mare in populatia generala. Foarte des se asociaza febra,oboseala,anorexia,pierderea ponderala. Durerea sau disconfortul articular provocat de exercitiu sunt acelea care reprezinta legea de baza in orientarea intensitatii mobilizarii articulare.

La articulatiile piciorului,modificarile sunt de asemenea foarte timpurii,dar frecvent ele nu au un echivalent subiectiv,algic. Eventualele recrudescente de boala se corecteaza cu AINS sau minipulsterapie. Osteoporoza vizibila radiologic,cu sau fara distructii osoase,dar cu posibila deteriorare usoara a cartilajului. Eroziunile subcondralesunt mai reduse, iar reactia reparatorie osteosclerotica subcondrala este mai intensa! Tratamentul local al articulatiilor suferinde se aplica mai ales in cazul unor boli pauarticulare sau monoarticulare. Afectarea arterelor sistemului mezenteric poate conduce la perforatii intestinale.

Fragmentarea dozei zilnice si administrarea ei in ambele forme de prezentare a medicamentului reduce mult riscul intolerantei digestive. Prezenta de noduli si tenosinovite. Corectarea starilor patologice adiacente anemie, osteoporoza, infectii, afectari de organ etc. Aceste modificari pot fi intalnite la orice articulatie,dar cu precadere sunt interesate articulatiile mici ale mainii si piciorului si cea a genunchiului. Prezenta adenopatiei este consemnata la 37 8 dintre bolnavi! Articulatia inflamata ridica insa unele probleme teoretice si practice specifice, care au un important rasunet asupra tehnicilor si metodologiei aplicate.

Terapia imunosupresiva exceptand metotrexatul este recomandat in etape evolutive avansate mai ales cand sunt semne evidente morfologice si functionale ale unei hiperactivitati imune. Alte ori neuropatia periferica este urmarea compresiunii prin inflamatie sau edem de exemplu:complexia nervului median in tunelul carpian datorita tenosinovitelor de vecinatate. In miocard se pot intalni aglomerari limfoplasmocitare uneori adevarati noduli reumatoizi ce pot determina tulburari de conducere,iar valvulele mai ales aortice pot deveni incompetente insuficiente valvulare datorite prezentei nodulilor. Uneori, un exercitiu de tonifiere musculara a unei articulatii poate agrava procesul inflamator al unei articulatii vecine de exemplu, exercitiile pentru tonifierea rotatorilor externi ai umarului pot agrava starea unui cot afectat. Atrofie musculara marcata si extinsa.

In acest scop se injecteaza intraarticular substante iritante moruat sau izotopi radioactivi ai sarurilor de aur,de litiu etc. Nu se poate da un raspuns, in baza unor reguli, la acesta intrebare. Intinderea tesuturilor articulare si periarticulare la limita amplitudinii de miscare articulara pentru a castiga mobilitati maxime este complet interzisa in faza acuta a artritei, se executa cu prudenta in faza sabacuta si se recomanda cu insistenta in faza cronic-acuta. In acest caz se foloseste metilprednisolon in administrare i. Orice preparat cortizonic care este eficace clinic in ore va incepe sa-si exprime efectele secundare la un interval mai mic de o luna de la prima administrare. In prezent se recomanda cure lungi cu administrari rare lunare a unor doze de intretinere,ceea ce prelungeste foarte mult perioada de remisiune. Raportul dintre articular si repausul articular este- in special in reumatismele inflamatorii cronice- o problema esentiala.

Eroziunile subcondralesunt mai reduse, iar reactia reparatorie osteosclerotica subcondrala este mai intensa. Diferenta histologica, desigur nu intra in discutie. Corticoterapia pe cale generala,desi este foarte eficace in ameliorarea simptomatologiei clinice si biologice,trebuie evitata pentru ca nu influenteaza evolutia bolii distructiile cartilajului si osului ,iar fenomenele secundare la cure prelungite sunt redutabile,mai ales cel de accelerare a osteoporozei. Localizarea pulmonara a nodulilor determina aparitia de infiltrate circumscrise-cu diametrul 7! In tratamentul general ,cel mai frecvent se utilizeaza medicamente din clasele:antialgice,antiinflamatoare nesteroidiene si cortizonice , imunosupre- sive azatioprina,ciclofosfamida,metotrexat ,remitive saruri de aur, d-penicila-mina ,antipaludice de sinteza. Modificarile serice inscriu in grade diferite cresterea de 2 si de – globuline,de proteina C reactiva,si mai rar de haptoglobina.

Se oractica mai ales in cazul unor afectari monoarticulare,situatie in care ar exclude alte suferinte ca sarcoidoza, tuberculoza articulara,sinovita vilonodulara pigmentata, examenul histologic fiind sugestiv. Examenul radiografic arata prezenta osteofitelor marginale iar explorarile sanguine nu au nimic specific in cazul ostreoartritelor. Progresia suferintei face ca zona sa capete o culoare albastru inchis datorita vizualizarii prin transparenta a coroidei. Instalarea fiziologica a menopauzei in timpul corticoterapiei impune tratament suplimentar cu hormoni extrogeni. Se mai pot intalni adenopatii,anemie si trombocitopenie. E”presia clinica este comuna,cu parestezii, paralizii, arefle”ie, ameotrofie, etc!

Efectele clinice favorabile sunt vizibile la saptamani,dar efectul maximal se evidentiaza dupa 6 luni. S-a imagi-nat administrarea alternanta a prednisonului dublul dozei zilnice administrat la 48 ore. Producerea rara a pneumotora”ului este urmarea ruperii in cavitatea pleurala a unui nodul reumatoid plasat sub pleural! Intre acestea se gasesc asanumitele ragocite ce sunt polimorfonucleare care in interiorul lor au granulatii ce devin vizibile la o coloratie vitala cu albastru cresyl. Intre substan-tele recomandate in prezent se numara famotidina sau misoprostolul ca avand indicatie prioritara. In ultimii ani au fost realizate preparate de aur de administrare orala auranufine ,cu eficacitate similara,dar cu efecte secundare mai reduse.

Procedurile fizioterapice calde impachetari cu parafina,bai locale etc. In general, se alege momentul cand pacientul este odihnit, nemancat de cca 3 ore, intr-o stare psiha buna. Uneori se produc insa hemoragii digestive abundente. Manifestarile cardiovasculare sunt foarte rar exprimate clinic. Foarte rarele situatii de hipocomplementemie se inscriu mai ales la bolnavii cu manifestari extraarticulare cel mai des vasculitice sau la cei cu un titru foarte ridicat de factor reumatoid. Cele mai frecvente confuzii se creaza cu spondilita anchilopoetica, reumatism articular acut,osteoartrita,guta,lupus eritimatos sistemic,alte boli de colagen: Reumatismul articular acut poate fi confundat cu debutul exploziv la mai multe articulatii al poliartritei reumatoide. Guta ca si pseudoguta pot fi asemanatoare poliartritei reumatoide mai ales in forma lor cronica.

Anomaliile biochimice traduc o stare de inflamatie si sunt de asemenea lipsite de specificitate. Durata tratamentului poate fi indelungata ani cu un control obligatoriu periodic al numarului celulelor sanguine. Anemia de tip normocitar,normocrom sau hipocrom se considera a fi urmarea unei insuficiente a Fe din celulele sistemului reticoloendotelial,mecanism recunoscut si in alte boli cronice. Stadiul IV terminal. In aceste cazuri se asociaza frecvent febra si leucocitoza. Toleranta foarte mare a acestui medicament in posologia mentionata ca si eficienta lui deosebita au largit mult sfera indicatiilor sale,mai ales ca utilizarea lui indelungata nu produce meoplazii.

Indiferent pentru care dintre preparatele imunosupresive se opteaza, trebuie urmarite indeaproape constantele care ilustreaza eventualele reactii adverse comune ca si cele specifice fiecarui medicament. In acelasi timp, spasmul muscular reflex determina redoare pe grupele flexoare — ad- ductoare, in scop protective atelare musculara Cronicizarea procesului inflamator articular genereaza treptat deformarea articulara, distruge cartilaginoasa, erodare capsulara si ligamentara Procesul inflamator articular poate evolua in 3 stadii —acut- subacut —cronic- ,aticheta stadiala punindu-se pe simptomalogia clinica durere sensibilitate la presiune, tumefiere, caldura locala, limitarea miscarii si durata procesului inflamator. Testul cheagului de mucina fiind negativ indica distructia de proteine hialuronidate. Efectele se observa la un interval de luni si sunt destul de inconstante. Manifestarile sistemice sunt de obicei absente ca si dezvoltarea nodulilor subcutani.

Artritele degenerative pot fi confundate cu poliartrita reumatoida,mai ales cand durerile articulare se insotesc cu tumefiere. Dar unu dintre cele mai dificile diagnostice diferentiale este cu lupusul eritematos sistemic,mai ales cand acesta are un tablou clinic incomplet,dar in care domina sindromul poliartralgic. Aceasta intrebare nu se refera strict la execitiile kinetoterapeutice, ci la intreaga activitate de mobilizare curenta din timpul zilei. Prezenta facultativa de leziuni ale partilor moi extraarticulare cu noduli si tenosinovite. Absenta deformarilor articulare desi miscarile sunt limitate! In timpul curei de ani de tratament se recomanda controale frecvente oftalmologice la luni prntru a preveni aparitia unei retinopatii cu pierderea ireversibila a vederii;depozitele corneene sunt insa reversibile odata cu oprirea tratamentului.

Intre doi genunchi — unul cu poliartrita reumatioda in stadiul I si altul cu aceeasi afectiune in gradul III — exista o deosebire mai mare decat intre un genunchi rheumatoid in stadiul I si unul cu artrita recenta de alta etiologie. Recent au fost introduse forme medicamentoase solubile micronizate,forme tamponate sau cu eliberare intestinala. Cel mai des expresia sa clinica este de ordin renal. Terapia imunosubpresiva isi gaseste o indicatie majora in cazurile in care este o vie activitate imunologica manifestata printr-un titru ridicat de factor reumatoid,prin existenta unei adenopatii,sau a unui panus abundent. Trebuie subliniat faptul ca desi modificarile structurale ale cartilajului se produc timpuriu,uneori sub un an de la debutul bolii,semnele radiologice devin vizibil mult mai tarziu uneori dupa ani.

Reumatismul psoreazic este de obicei pauciarticular si asimetric si intereseaza de obicei articulatiile interfalangiene distale,localizare neobisnuita pentru poliartrita. Ostiofitoza este minima sau absenta! Fara a avea un caracter de specificitate,se poate considera ca sunt putine cazuri in care un bolnav cu artrita acuta sa aiba o viteza normala. Recent se sugereaza asocierea metotrexatului cu un alt imunodeprimant azatioprina,clorambucil,ciclosporina ,ajungandu-se uneori la o administrare chiar de trei droguri. In acest caz frecventa detectarii sale creste odata cu varsta. D-penicilamina este prescrisa frecvent in czul esecului sarurilor de aur,cu care nu trebuie insa asociata datorita sumarii efectelor secundare.

In literatura se citeaza cazul unui bolnav care a luat metotrexat saptamanal timp de 11 ani,el prezentandu-se apoi la medic pentru anemie megaloblastica. Ameliorarea clinica incepe sa se observe dupa aproximativ doua luni de tratament. Amiloidoza este o complicatie considerata clasica. Articulatiile metatarsofalangiene ale degetelor 4,5 sunt de obicei interesate primele. Eficienta lor este variata de la un bolnav la altul dar niciunul dintre ele nu s a dovedit pana in prezent a fi superior aspirinei! Sunt situatii cand este suficienta o sedinta de exercitii de mobilizare maxima pe zi la un bolnav cu artrita cronica stabilizata, in timp ce pentru o artrita acuta sau subacuta se executa asfel de sedinte intr-o zi.

Biopsia lor este uneori necesara pentru a-i deosebi de tofii gutosi,xantoame sau chiste sebacee. Coloana cervicala,atunci cand este afectata,prezinta cel mai des subluxatii in articulatia atlanto-axiala,datorate laxitatii sau rupturii ligamentului transvers al atlasului sau eroziunilor suferite de apofiza odontoida a axisului. Producerea rara a pneumotoraxului este urmarea ruperii in cavitatea pleurala a unui nodul reumatoid plasat sub pleural. In afara de intoleranta gastrica,ca efecte secundare se inscriu ameteli,cefalee,somnolenta. Sindromul Felty apare de obicei in boli cu evolutie prelungita.

In esenta, in artrite exista duoa probleme ale kinetologiei de baza, care suscita discutii si o constanta indecizie din partea kinetoterapeutului : exercitiile pentru cresterea mobilitatii si exercitiile pentru cresterea fortei si rezistentei musculare. Prezenta de noduli si tenosinovite! Primele alterari cartilaginoase pot fi insa sesizabile prin rezinana magnetica nucleara. Exercitiile fizice de intensitate mare sunt interzise. In cazul sinovitelor proliferative,o mare cantitate de panus articular se practica sinovectomia,mai ales in cazul suferintelor pauciarticulare.

Vasculita reumatoida a arterelor mici si mijlocii poate fi insotita de fenomene sgcemice ce pot merge pana la necroze tisulare. I AMENTOS Tratamentul poliartritei reumatoide are ca scopuri reducerea inflamatiei si a durerilor articulare,oprirea evolutiei si leziunilor functiei distructive ale osului si cartila,ului,corectarea e”ceptie! Osteoporoza si distructiile osului si cartilajului sunt vizibile radiografic. Intre substan tele recomandate in prezent se numara famotidina sau misoprostolul ca avand indicatie prioritara! Acest test este pozitiv de obicei in alte tipuri de suferinte! Stadiul II moderat.

Sarurile de aur au efect terapeutic mai ales atunci cand sunt administrate la inceputul bolii. Ele se inscriu de obicei la bolnavii care prezinta si manifestari extraarticulare. In cazul prezentei exudatului cu instalare indolora , caracterele lichidului sunt identice celor din pericardita. In acest caz frecventa detectarii sale creste odata cu varsta! Radiografia osioarticulara are pondere diagnostica mare,mai ales intr-un context clinic sugestiv. Uneori este nevoie de radiografii marite ale zonelor interesate precoce a leziunilor.

Criteriile stadiului III si Fibroza articulara si anchiloza.

Diagnosticul pozitiv este usor de facut in stadiile avansate ale bolii,aspectul clinic si cel radiologic fiind suficient de sugestiv. Aceste modificari sunt in general paralele cu starea de activitate clinica. Dintre anomaliile hematologice,viteza de sedimentare a hematiilor este cel mai des ridicata,semnificand inflamatia. Ca si in unele artrite infectioase,valorile glucozei in lichidul articular sunt uneori foarte scazute. Nici aici nu se poate da un raspuns categoric, neexistand reguli fixe. Insa mai intai sunt problemele teoretice : -Sinovita slabeste capsula si ligamentele de sustinere, produce lichid articular in exces care mareste spatiul intaarticular, creand tensiuni de intindere a structurilor — toate acstea determina mai curand laxitate articulara , cu instabilitate, decat redoare.

El cuprinde modalitati medicamentoase,fizioterapice,radioterapice,chirurgical-ortopedice si alte peoceduri de exceptie. Miscarile sui tractiunile subacvatice ajuta la relaxarea musculaturii si la indepartarea contracturilor mai ales cand sunt practicate dupa administrare de antialgice si miorelaxante. In acelasi scop se recomanda in timpul corticoterapiei prelungite administrarea intermitenta a ACTH sau tetracosactid,medicamente care se indica si in perioada de oprire a tratamentului. Daca o articulatie este tumefiata, calda, dureroasa, cu mobilitatea limitata etc. Atrofia muschilor adiacenti articulatiei.

Ea poate fi intalnita in perioadele de activitate a bolii,mai ales la bolnavii febrili sau la cei cu atingeri poliarticulare. Un bilant favorabil recomanda continuarea tratamentului cu doze de 50mg la doua saptamani timp de 3,4 luni si apoi lunar ,pentru o perioada lunga de timp. Foarte rar se produce vasculita coronara ce se poate manifesta clinic prin diverse grade de insuficienta coronariana,mergand pana la infart miocardic acut. In poliartritele seronegative suferinta are mai frecvent un debut asimetric cu interesarea predominanta a carpului. Manifestarile oculare apar mai frecvent la femei si constau in irita,iridociclita,sclerita sau mai rar scleromalacia perforans!

Afectarea arterelor sistemului mezenteric poate conduce la perforatii intestinale! Deformare articulara cu subluxatii,deviere ulnara sau hiperextensie,dar fara fibroza sau anchiloza osoasa. Gimnastica medicala blanda care sa intereseze toate articulatiile suferinde trebuie aplicata zilnic. Manifestarile neurologice de tip polinevrita sunt urmare a vasa nervorum. Factorul reumatoid este negativ,iar radiografia poate arata ascutirea sau resorbtia totala a ultimei falange.

Durata si frecventa raman la aprecierea medicului si kinetoterapeutului, in functie de starea bolnavului, receptivitatea lui, diponibilitatile de kinetoterapie etc. Pozitia de flexie articulara determina cea mai redusa presiune intraaticulara, motiv pentru care pacientul, din instinct, isi tine in aceasta pozitie articulatia inflamata, pentru a-si calma durerea, De aici, pericolul de flexum in articulatia tumefiata. Intre medicamentele care se mai folosesc trebuie mentionata salazopirina, mai ales pentru cazurile care au si o cointeresare digestiva de tip suferinta colonica,sau pentru bolile care apar dupa realizarea unui by-pass intestinal facut in scop terapeutic pentru obezitate.

Preparatele frecvent folosite sunt prednisonul si prednisolonul. Cu cat depaseste mai mult acet interval ,cu atat programul executat de bolnav este mai neadecvat si trebuie reconsiderat ca tehnica de lucru sau ca intensitate. Atrofie musculara marcata si e”tinsa! De aceea ea este folosita in asociere cu preparate de protectie gastrica. Genunchii desi sunt afectati de la inceputul bolii,inscriu modificarile radiologice mai tardiv. Foarte des debutul real al bolii este ignorat de bolnav,el fiind cu dificultate reconstituit dupa o perioada de evolutie mai ales ca datele de laborator sunt foarte rar modificate la inceputul bolii si in plus au un mare grad de nespecificitate.

El se caracterizeaza prin asocierea obligatorie la poliartrita reumatoida a splenomegaleei si neutropeniei. Expresia clinica este comuna,cu parestezii, paralizii, areflexie, ameotrofie, etc. O explorare serica cu un grad ridicat de specificitate este detectarea si aprecierea cantitativa a factorului reumatoid. Clasa II activitatile zilnice pot fi efectuate dar cu durere si cu reducerea mobilitatii articulare.

Citopenia sanguina este interpretata a fi urmarea unui hipersplenism sau a unor fenomene autoimune. Conduita terapeutica generala practicata la inceputul bolii consta in special in administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene si de preparate remitive intre care experienta personala apreciaza sarurile de aur iar in ultimii ani metotrexatul chiar de la debutul bolii in cazul unui diagnostic cert. Ostiofitoza este minima sau absenta. Localizarea pulmonara a nodulilor determina aparitia de infiltrate circumscrise cu diametrul 0. In ultimul timp se vorbeste din ce in ce mai mult de folosirea de agenti imunoterapeutici ce tintesc anume verigi ale procesului imun. Cand este localizata la vasele digitale,modificarile histologice vizibile sub unghial sunt identice celor prezente in scleroza sistemica sau In alte boli ale tesutului conjunctiv.

Artroscopia are o valoare diagnostica limitata. Aceasta atitudine nu este insa unanim acceptata. Avand ca adresa tot panusul articular,se poate practica radioterapia locala. In prezent este acceptata stadializarea sugerata de ARA care se poate face in functie de starea clinico-functionala sau de starea anatomica. Remisiunile pot dura cativa ani dupa oprirea tratamentului.

Afectarea respiratorie este de obicei de tip infiltrativ. Recent,pentru cazurile foarte severe se preconizeaza o noua metoda de administrare a unor preparate cortizonice denumita pulsterapia. Ca si in cazul afectarii pericardice,pleura este interesa foarte frecvent dar clinic foarte rar. Manifestarile oculare apar mai frecvent la femei si constau in irita,iridociclita,sclerita sau mai rar scleromalacia perforans.

Indiferent de tehnica de mobilizare articulara am utiliza ,durerea sau diconfortul articular declansat de acest exercitiu nu trebuie sa dureze mai mult de o ora dupa oprire lui. Stadiul III sever. Clasa IV imobilizare la pat sau in scaun cu rotile si incapacitate de autoingrijire. Absenta deformarilor articulare desi miscarile sunt limitate. Pentru protejarea functionarii axului hipofizo-suprarenalian. Prezenta facultativa de leziuni ale partilor moi e”traarticulare cu noduli si tenosinovite!

In cazul poliartritei reumatoide,aceasta modalitate are o aplicabili-tate redusa pentru ca in ziua fara prednison se produc deseori tumefieri articulare cu dureri. Pentru prevenirea osteoporozei ce se produce in timpul tratamentului, se recomanda administrarea suplimentara de anabolizante,saruri de calciu cu vitamina D,bifosfonati sau preparate cu florura de sodiu. Asocierile lor facute in scopul cresterii eficacitatii si diminuarii efectelor secundare,mai ales digestive,nu s-au dovedit a fi reale,chiar daca unii bolnavi apreciaza combinatiile a mai multe droguri. Aceasta stare se schimba de la o zi la alta si deci exercitiile vor fi permanent adaptate ei.

Tratamentele locale pot fi practicate oricand in evolutia bolii,iar cele ortopedico-chirurgicale in stadiile avansate de suferinta. Un preparat larg utilizat la noi este Tauredon-ul care se administreaza in prize saptamanale de 10,20,30,50mg si apoi se repeta saptamanal aceasta doza pana la sumarea cantitatii totale de 1g. Celelalte structuri cardiace sunt foarte rar afectate. In aceste cazuri,pentru castigarea unei mobilitati articulare se fac alungiri de tendoane sau se monteaza proteze articulare. Administrarea locala intraarticular in burse sau in tecile sinoviale ale endoanelor de preparate cortizonice se practica dupa evacuarea exudatului si intr-o cantitate proportionala cu marimea articulatiei. Prezenta lor la inceputul bolii preteaza insa la confuzii diagnostice.

Identificarea unor cointeresari viscerale mergandu-se pana la punctia renala ca si identificarea in sange de abticorpi nucleare la titruri ridicate orienteaza diagnosticul spre boala lupica. Se intalnesc in special devieri laterale,deformari in flexie; -anchiloza apare la un numar restrans de bolnavi si afecteaza mai ales oasele carpului si tarsului. La toate preparatele,principiul este ca inceputul tratamentului sa se faca cu doze progresive pentru a testa toleranta bolnavului la drog. Aceasta din urma este urmarea dezvoltarii de infiltrare nodulara in regiunea sclerala superioara,inconjurate de o zona hiperiemica a venelor profunde ale sclerei.

Recent au fost introduse forme medicamentoase solubile micronizate,forme tamponate sau cu eliberare intestinala! Indiferent de cauza, procesul inflamator articular este cantonat in membrana sinoviala, capsula articulara, tecule si bursa tendonului; lichidul sinovidal este in exces. Clasa III capacitatea de a se ingriji singur. Splenectomia are deseori rezultate benefice asupra evolutiei bolii si asupra infectiilor bacteriene care scad in incidenta,acestea fiind datorate neutropeniei. Studiu de caz poliartrita reumatoida respiratorie este de obicei de tip infiltrativ! In cazul administrarii unor cantitati mari de medicament,este posibil ca acesta sa manifeste si efecte generale,dar a caror intensitate si durata sunt greu de prevazut.

Procedurile ortopedo-chirurgicale se adreseaza in secial situatiilor cu deteriorari mari articulare ,cu anchiloze sau semianchiloze,mai ales in pozitii vicioase. Schema de administrare a prednisonului prin care se incepe cu mg prednison,doza ce se mentine pana la obtinerea unei ameliorari clinice si apoi se scade lent 1 mg la zile nu mai este in prezent recomandata din cauza reacutizarii frecvente a inflamatiei la scaderea cantitatii de medicament. Existenta ragicitelor nu reprezinta un criteriu de specificitate,ele gasindu-se si in alte suferinte articulare inflamatoare. Osteoporoza care prezinta tasari vertebrale contraindica corticoterapia. Valori foarte ridicate ale sale dau o pondere diagnosticului de poliartrita.

Fenomenele secundare pot sa apara oricand in timpul tratamentului. Laringele poate suferi prin artrite cricoaritinoidiene. Antipalucidele de sinteza sunt indicate in suferinta de intensitate submedie. Se recomanda mai mult pentru a se aprecia extensia leziunilor in vederea evaluarii si aprecierea felului operatiei. Imaginea radiografica a eroziunilor este de geoden sau pseudochisten. Examenul lichidului sinovial cu evidentierea diferitelor cristale ca si evaluarea acidului uric un sange si in urina de 20 de ore permit transarea diagnosticului.

Trebuie avut in vedere si faptul ca bolnavii care prezinta una dintre complicatiile ma,ore ale ulcerului,perforatia,pot fi total asimptomatice!

Trebuie mentionat faptul ca aspirina scade nivelul seric al indometacinului si naproxenului atunci cand este administrata simultan cu acestea. Granulele sunt constituite din complexe imune formate din moleculele de IgG,factor reumatoid si fractii de complement ceea ce explica valorile scazute ale acesteia in lichidul sinovial. Leziunile sunt in general simetrice,desi debutul bolii poate sa fie monoarticular. La biopsiile renale este intalnita la 5 8 ,iar la cele rectale la 5 8 dintre bolnavi! Dupa o evolutie indelungata a bolii,conturul osului poate fi profund deteriorat. Efectele digestive ulcerigene ale antiinflamatoarelor nesteroidiene este anulat prin administrarea simultana a unei medicatii de protectie.

Poliartrita reumatoidă (Îngrijirea pacientului cu poliartrită reumatoidă) – Pagina de Nursing

  • Log in with Facebook Log in with Google. Remember me on this computer. Download Free PDF. Dani GF. A short summary of this paper. Enter the email address you signed up with and we’ll email you a reset link. Download Download PDF. Translate PDF. To browse Academia. By using our site, you agree to our collection of information through the use of Studiu de caz poliartrita reumatoida. To learn more, view our Privacy Policy. Need an account? Click here to sign up. PDF Pack.
  • Studiu de caz poliartrita reumatoida

    Profesorul Ilie Rus specialist poliaetrita biologia moleculară a decis să-și vindece mama de artroza progresivă – a vrut s-o elibereze de la durerea cronică, rigiditatea și scârțâitul articulațiilor și să-i restabilească mobilitatea completă. Acesta a fost începutul unei revoluții în domeniul reumatologiei! Profesorul, Studiu de caz poliartrita reumatoida un an de cercetare avansată de laborator, a dezvoltat formula macro-moleculară naturală, sigură și ușor de folosit, care elimină imediat Studiu de caz poliartrita reumatoida și reconstruiește articulațiile și coloana vertebrală, eliberând de rigiditate inflamație, umflături și Shudiu. Ca urmare, aceasta restabilește capacitatea fizică completă în 28 de zile.

    Mulțumită acțiunii formulei sale, chiar și persoanele cu cele grele și cele mai îndelungate degenerări, pot să își reconstruiască articulațiile și coloana vertebrală, să își recupereze aptitudinea fizică deplină și să se elibereze de analgezicele care distrug Studiu de caz poliartrita reumatoida. De aceea am decis să aruncăm o privire sub microscop asupra metodelor cunoscute pentru articulații și coloana vertebrală. Mai precis, a verifica care sunt defectele lor și cu ce trebuie să se confrunte zilnic persoanele care utilizează mijloacele pentru ameliorarea durerii și presupusa „întărire a articulațiilor și coloanei vertebrale”. Iată concluziile:.

    Studiu de caz poliartrita reumatoida

  • Studiu de caz poliartrita reumatoida
  • Studiu de caz poliartrita reumatoida

    Studiu de caz poliartrita reumatoida

    Lasă un răspuns